středa 7. listopadu 2018

VIDEO - LEVNÉ PC s AMD ATHLON 200GE

Pokud nemáte dostatek peněz na výkonný počítač a spokojíte se alespoň s dostatečným výkonem, pak si představíme pár komponentů v levné cenové hladině (11_2018 za 7700,-_ 01_2019 za cca 7000,-) 07_2019 za 6400,- bez operačního systému a podpůrných SW.....




PROCESOR
Máte na výběr běžně ze dvou výrobců procesoru. To buď INTEL nebo AMD. Proč volit AMD si povíme teď.

Klasický vzhled procesorů AMD se příliš nemění. Napohled je to velice podobné starším Phenom, Athlon X2,X3,X4,X6. Dostanete i vcelku nízký ale tichý chladič (nebudete o něm v podstatě ani příliš vědět). Co Vás zaujme, je cena 1400,- (11/2018), která obsahuje dostatečně výkonný procesor a vcelku použitelnou integrovanou grafiku AMD VEGA 3 s velice nízkou spotřebou v klidu okolo 20W v zátěži okolo 50W.
Výkon, i když je to jen 2-jádro se 4-vlákny (chová se to tedy skoro jako 4-jádro) pracující na 3,2GHz (přetaktovaní je zde bohužel ZAMČENO a to jak násobič tak sběrnice FSB a nejspíše i grafika), je na podobné nebo spíše vyšší úrovni než starý nejvýkonnější AMD PHENOM X4 980.
Grafika je v pohodě, ale nečekejte zázraky. Pokud chcete téměř zdvojnásobit výkon grafiky, zainvestujte (+1000,-) do procesoru AMD RYZEN 3 2200G (4-jádra,4-vlákna) s grafikou VEGA 8.


ZÁKLADNÍ DESKA
Jde o patici AM4. Máte na výběr z biosem podporovaných starších chipsetů B350  nebo všech novějších B450.

U chipsetu B350 a nižších si musíte pohlídat aktuálnost biosu a podpory tohoto procesoru a to není jednoduché, protože se aktualizace musí provést se starším podporovaným CPU.
Doporučuji volit novější chipset B450.
Nejlevnější deska je vcelku vybavená microATX deska GIGABYTE B450M DS3H za cenu okolo 1800,-. 
Narazil jsem na 3 menší zádrhely.
1. Ve správci zařízení "poté nejspíš po aktualizaci Windows 10" byla chyba integ. síťové karty. Nepomohly ani nové ovladače ani přeinstalování. Vyřešil to nový bios F2.
2. Systémový ventilátor byl v biosu nastaven na regulaci AUTO, ale bežel ve Windows naplno. Vyřešilo to přepnutí v biosu na řízení pomocí voltáže.
3. Konektor DVI, který je osazen na desce, nepodporuje D-SUB, čili VGA kabel a to ani redukcí DVI-VGA, připravte se na to. To znamená, že pokud Váš starší monitor podporuje jen konektor VGA, budete muset zainvestovat do nového monitoru s podporou DVI, HDMI.


PAMĚŤ
Je potřeba volit paměti DDR4. 

Máte na výběr zvolit rychlost 2133 do 3200. Já zvolil rychlost pamětí 2666MHz. Tato rychlost určuje i rychlost grafické paměti. Mám vzato, že jsou podporovány i paměti 2933MHz a tím z důvodu nemožnosti OC tohoto procesoru tyto rychlosti nejspíše končí.


DISK
Můžete volit klasicky plotnový HDD s vyšší kapacitou nebo rychlejší SSD s menší kapacitou.

V rámci ceny okolo 1000,- jsem zvolil SSD KINGSTON A400 256GB za 999,-. Nebo plotnový  HDD 500-1000GB za cenu okolo 1000-1150,-.


SKŘÍŇ+ZDROJ
Velikost SKŘÍNĚ zvolte podle desky, tedy alespoň pro microATX desku. Vzhledem k nízké spotřebě můžete volit ATX ZDROJ víceméně jaký chcete.

Po zkušenostech ale doporučuji volit kvalitnější výrobce Seasonic, Be quiet!, Zalman, Enermax, Fortron, nebo alespoň volte certifikaci 80plus.
V mém případě to byla skříň polského výrobce SilentiumPC Armin AR1 a zdroj Seasonic SS-350ET 350W 80Plus Bronze.

Ke kompletnímu PC Vám pak už chybí jen LCD, klávesnice, myš nebo pak i USB na WIFI, Bluetooth, reproduktory, mikrofon.....atd.



SEZNAM KOMPONENTŮ:
https://www.czc.cz/aeku9gq3kih63970ipbapfqk07/seznam

BENCHMARK CELÉ SESTAVY S TÍMTO CPU VČETNĚ GRAFIKY:
https://www.userbenchmark.com/UserRun/11756785

KOMENTOVANÉ VIDEO CELÉ PC SESTAVY:
Pokud Vám bylo něco přínosem, budu rád za like či odběr na youtube kanálu, případný komentář...díky.


2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Pěkná a srozumitelná recenze, ze které mám radost a je i radost vás poslouchat na videu.
Plyne z toho pro mě jasný závěr, že se dá pořídit solidní PC i za poměrně malý peníz a netřeba
přeplácet v internetových obchodech za hotové PC a už vůbec né za notebooky, které jsou šíleně předražené v porovnání s tím, jaké komponenty obsahují, tam člověk platí víceméně cenu za poloviční výbavu proti sestavenému desktopu. ( zbytek je asi marže obchodníkům, jinak to nechápu :-)
Kladu si pro sebe základní otázku, jestli takový počítač stačí na tzv. multimédia VYJMA HRANÍ HER. Tzn. internet, kancelář, komunikaci přes soc. sítě a Skype, streaming videa on-line z netu ve formátu FHD 1080p, přehrávání videí z HDD ve formátu FHD s kodekem MKV na připojený monitor
přes HDMI, kterým je smart FHD 100 Hz TV Panasonic, vše bez sekání, plynule bez načítání do mezipaměti, popř. zamrzání :-). Takový počítač, který tohle všechno zvládne, si budu po novém roce chtít sestavit, poskytnul jste mi skvělou inspiraci a za to Vám patří můj dík. Přeju Vám mnoho zdaru při dalším vašem snažení o nové příspěvky, myslím, že to děláte dobře. Děkuji Vám i případně za následný komentář, s pozdravem Marcel Čižinský

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Děkuji zde za kladnou reakci. Odpovídám tady trochu opožděně, protože mi to tento bod vypadl, ale diskutovali jsme spolu v komentářích na youtube kanálu pod mým videem, snad to byo přínosem.
Pokud mohu jen aktualizovat, tento počítač již vychází za cenu okolo 7000-7100,- díky příznivější ceně pamětí.