pondělí 5. září 2016

SONY XPERIA 2011 ANDROID 6.0.1 CM13

Používáte některý z telefonů Xperia pro rok 2011, kterým skončila podpora systému již před několika lety? Jde především o modely XPERIA MINI, MINI PRO, ACTIVE, LIVE with WALKMAN, RAY, NEO (V), PRO, PLAY a vlajkovou loď tohoto portfolia model ARC (S).....

Minule jsme zkoušeli Android 4.4.4, tentokrát se podíváme na postup instalace ANDROID 6.0.1


Předem opět upozorňuji, že nenesu žádné důsledky za případnou ztrátu dat nebo poškození přístroje nebo jiné a vše děláte na vlastní odpovědnost a nebezpečí.

Hned první výhoda jest, že se systém instaluje na SD kartu  a tím se určuje velikost vnitřního uložiště. Doporučuji tedy dostatečně velkou aspoň 8GB a hlavně rychlou SD kartu. Já použil ADATA HC I 16GB.

Pojďme se podívat na postup.
1.1 V první řadě přijdete o data (čili zálohovat kontakty vyexportovat na SD kartu, SMS zálohovat např. přes aplikaci SMS backup, kalendář i ostatní věci synchronizovat s Googlem).
1.2 Stáhnout do PC program Flashtool https://depositfiles.com/files/v9wlvooad.
1.3 Pokud vaše PC nemá ovladače pro Váš telefon, použít ovladače z programu Flashtool, kde zaškrtnou kolonky ovladačů pro Fastboot a Flashboot.
1.4 Pokud nemáte odemknutý Bootloader (pro náhrání jiného kernelu), v programu Flashtool zvolit odemknout bootloader (druhá ikona zleva) a řídit se pokyny s připojením telefonu... přijde mail s kódem
2. Naformátovat paměťovou kartu FAT32 jako jeden oddíl a vložte ji do telefonu.
3. Stáhnout danou ROM (https://s.basketbuild.com/devs/LegacyXperia) označenou CM13 podle typu vašeho telefonu (viz níže) a uložte ji do složky, kde máte složku s ADB (tedy Flashtool/x10flasher)

Typy telefonů a kódová jména 

MINI (Smultron)
MINI PRO (Mango)
ACTIVE (Satsuma)
LIVE with WALKMAN (Coconut)
RAY (Urushi)
NEO (Hallon), NEO V (Haida)
PRO (Iyokan)
PLAY (Zeus), NEO L (Phoenix)
ARC (Anzu), ARC S (Ayame)

4. Ze stažené ROM, která je v zip, vytáhnout (třeba na plochu) kernel boot.img a ten nainstalujte do telefonu následovně - Telefon vypnutý, držet tlačítko "VOLUME +" nebo některé telefony držet tlačítko "MENU" a připojit do telefonu kabel USB (z PC). Dioda svítí modře. Otevřít Flashtool a použít blesk ikonu, myslím hned vlevo a vybrat Fastboot, použít pravou část, vybrat kernel boot.img(zvolte příponu img).
5. Odpojit telefon, (až naskočí nápis/logo LegacyXperia) zmáčknutím "VOLUME -" (některé telefony tlačítko "ZPĚT") telefon následně  najede do Recovery (pohyb v recovery spíše dotykově nebo přes volume, potvrdit přes power tlačítko)
6. Postupně proveďte factory reset/full facotry reset, poté wipe cache partition a následně v nabídce advanced zvolte wipe system partition (je důležité dodržet všechny kroky a jejich správné pořadí, v opačném případě budete muset postup opakovat)
7. Restartujte telefon, znovu spusťte Recovery opět "VOLUME -", pak zvolte Apply Update/Apply Update via ADB a připojte telefon kabelem k počítači.
8. Nyní ve složce s ADB (Flashtool/x10flasher) skrze příkazový řádek, zadejte adb sideload NazevVasiStazeneROM.zip a potvrďte. Pokud chcete Google Aplikace pak to samé se souborem pro GAPPS a instalujte je ještě teď (stahujte http://forum.xda-developers.com/android ... 1-t3307611 )
10. Vyčkejte na dokončení instalace a restartujte telefon a HOTOVO.

Telefon by měl najet s novým Androidem 6.0.1. Paměťová karta je součástí systému a funguje jako vnitřní uložiště.
V případě potíží se ptejte přes komentáře.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,
předem díky za super návod.
Narazil jsem tam (a nejsem sám :o) ) na problém s Recovery menu - do recovery menu se dostane trochu jinak, než je napsáno v návodu, a to tak, že se telefon normálně zapne a teprve až naskočí nápis/logo LegacyXperia, teprve pak se krátce stiskne Volume -

Pak jsem postupoval dál podle návodu a myslím, že je tam jedna chybka:
Řek bych, že místo

6. Postupně proveďte factory reset/full facotry reset, poté wipe cache a následně v nabídce advanced zvolte wipe cache partition


asi mělo být
6. Postupně proveďte factory reset/full facotry reset, poté wipe cache partition a následně v nabídce advanced zvolte wipe system partition (protože tak se tam ty položky jmenujou - je to tak?)

Ale zasek jsem se o kousek dál v bodu 7., kde připojím tel. kabelem k PC a on ho zase nevidí, že nemá ovladač. Pokud se nepletu, v tuhle chvíli by to měl bejt ovladač ne na fastboot, ale na obyčejný ST17i, je to tak? Za tu dobu, co tu s tím bojuju, jsem už těch ovladačů instaloval "8 půlek" (ty z Flashtoolu mi to nebere) a zas to něco chce ... můžeš mi dát link na ten správnej? (teď jsem ve Win XP, ještě to zkusím ve Win 10)
Díky moc
Barrby

Anonymní řekl(a)...

Vítězství!
Tak se nakonec všechno podařilo. Kam se na to hrabou všechny logický a kombinační hry na Google Play. Třešnička na dortu bylo nakonec to první spuštění telefonu, už jsem myslel, že z něj mám těžítko, protože se to spouštělo a instalovalo děěěěéééééééésněěěěéééé dlooooouuuhhhhooooo a poooooommaaaaalluuuuuu ... asi by to chtělo rychlejší SD kartu.
Ale konec dobrý, všechno dobrý.
Ještě jednou díky!

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Ahoj,
tak hlavně, že se dílo podařilo. Ono recovery se čas od času trochu mění, tak to pojmenování je takové nepřesné. Nicméně je to aspoň podobné. Gratuluji k úspěchu, pokud se nehodlá investovat do rychle SD karty, je systém a prostředí velice reakčně pomalé a předchozí verze 4.4.4 je na tom o dost lépe. Tady je ale výhoda jasná, velikost uložiště je konečně na úrovni.
Tak ať slouží.

Unknown řekl(a)...

super navod, diky. Zkousel někdo, jak "velkou" kartu to pobere? Ne, ze by 16gB bylo malo, ale...
Nejake prakticke zkusenosti?

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, mám problém s připojením do fastboot. Nedaří se mi nainstalovat ovladače. Zkoušel jsem různé verze flashtool ale bezvýsledně. Již při instalaci ovladačů z flashtool mi hlásí instalace, že se nepodařilo naistalovat google USB. Nevíte v čem může být problém ? Mám win10.

Děkuji

Anonymní řekl(a)...

Parádní návod, ale nepodařilo se mi stáhnout GAPPS, nejsou někde jinde k mání?
Dík

jenkalibor@gmail.com řekl(a)...

Nemuzu si pomoct, ale gapps se mi nepodarilo rozchodit, nefunguje mi klavesnice (cyklicka chyba AOSP). Jinak samotna rom je paradni, bezi mi na karte 64GB SandiskUltra a je pekne svizna, ale vzdycky kdyz nainstaluju gapps(pico), tak se zacne sekat, drhne a neni mozny zadavat text ani cisla... Nejaky tipy? ;)

Specialista (Haaski) řekl(a)...

A kde jste Gapps stahoval? Já už to na tomto telefonu dlouho nezkoušel. Zkuste to stáhnout zde: https://devs-lab.com/android-gapps-download.html
Pokusím se to opět někdy na telefon nahodit.

jenkalibor@gmail.com řekl(a)...

Ano, presne tam, ARM, 6.0, pico, priznam se ze jsem ani jinej zdroj nenasel, je mi zahadou ze se mi stejne chovaji vsechny 13kovy romky, vcetne te co je na videu, zkousel jsem i gapps nano, micro a mini a take se stejnym vysledkem.

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Tak pak mě napadá vyzkoušet jiné, třeba tady: http://opengapps.org/
Jinak jsem se s touto chybou nesetkal, ale už jsem to skoro rok nezkoušel.

jenkalibor@gmail.com řekl(a)...

Vetsina linku na gapps, i kdyz se to tvari ze je to vlastni vyvoj, vede prave vzdycky na opengapps, ja ted zkousim nejaky primo z XDA, ale zatim bez uspechu. Diky za pomoc ;)

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Podle mě o žádný vývoj ani nejde, jde jen o použití spravných a datově nových google aplikací pro danou platformu....ale je možné, že se pletu.
Zkusil bych ještě tuto stránku, kde jsou i GAPPS pro CM: http://www.teamandroid.com/gapps/