pondělí 14. prosince 2015

HUAWEI Y6 DUAL


AKTUALIZOVÁNO 19.4.2016

V plánu byl otestovat další telefon značky Doogee typem Y100 pro Valencia2 za 3649,-. Dlouhá čekací lhůta a fakt, že telefon je jen o pár stovek levnější než tento testovaný telefon, který jsem nějak přehlédl.
Oproti Doogee byl navíc skladem a není svou značkou dnes už tak úplně neznámý. Má uhlopříčku displeje 5" s IPS, podporu LTE, RAM 2GB , Dual SIM + SD karta, Android 5.1.1 Lollipop s nástavbou EMUI 3.1 a vlastně má nějak tak vše podstatné s cenovkou těsně pod 4000,-....


 ...ano, je to HUAWEI Y6 DUAL.

První, na co Vás upozorním je fakt, že za stejnou cenu se tento telefon nabízí také s variantou 1 SIM ve spojení "pouze" s 1GB RAM.

Pokud chcete takto vybavený telefon, je velikost 5" dnes již takový standard nebo se spíš setkáte s většími modely o velikosti 5,5". Přesto ale musím přiznat, že tento telefon svou velikostí v dlani sedí kupodivu dobře a v kapse u kalhot díky zaobleným rohům nijak nepříjemně nepřekáží.
Nicméně jsem tedy telefon v CZC objednal a čekal asi 4-5 dní než mi dorazil na pobočku, holt bylo 14dní do vánoc. 



 Co se mi před koupí líbilo:
•Huawei má u nás myslím větší renomé než např. Doogee
•Dual SIM + SD karta
•LTE 4G   
•2GB RAM 
•rozumné rozměry i váha
•Display IPS HD 1280x720
•Android 5.1.1 + EMUI 3.1
•cena 3990,-

Telefon dorazil v bílé variantě a překvapilo mě, jak luxusně ten telefon vypadá. Tedy alespoň v bílé barvě jde o opravdu precizní záležitost.
 
SEZNÁMENÍ S TELEFONEM
Přední strana nahoře obsahuje senzory přiblížení a okolního světla, LED informační diodu a kameru 2Mpix. Dole je pouze nápis výrobce, bez navigačních tlačítek, ta jsou vestavená v prostředí systému.

 
Zadní strana obsahuje 8Mpix s diodovým bleskem, hned vedle odrušovací mikrofon a logo výrobce.
 
 
Horní hrana - sluchátkový 3,5" jack


Dolní hrana - vlevo výdech hlasitého reproduktoru, uprostřed USB konektor a vpravo výdech mikrofonu. 


Pravá hrana - v horní části tlačítka hlasitosti a pod nimi tlačítko on/off


Levá hrana - je zcela prázdná

Zadní kryt je odnímatelný. Pod krytem najdete sloty na 2x micro SIM a 1x microSD. Je zde použitá vyjímatelná Li-ion baterie o kapacitě 2200mAh.

 
DISPLAY 
Na první pohled to vypadá, že display má opravdu úzké rámečky. Po rozsvícení ale zjistíte, že nezasahuje až k okrajům, nicméně i takto to nijak nesnižuje efekt užších krajů. Technologie IPS je tu přítomna, skvělá svítivost a to i venku. HD display má svou jemnost. Nemám k tomu žádnou výtku. Na displeji není nalepena žádná folie, ale dostanete jí v balení.
Adaptivní jas funguje skvěle, kde svítivost jde při této automatice ještě doladit posuvníkem.

 
DOTYK
Je tu nastavení "Ovládání pohybem", kde jsou funkce Převrácení, Zatřást, Poklepat a Nakreslit. Je zde i zabezpečení proti nechtěnému odemknutí asi pomocí proximity senzoru.

 
Dotyk funguje dobře, nenašel jsem žádný problém. Počet dotyků je 10. Nejsou zde dotyková navigační tlačítka, ale jsou integrována v systému.


Mě to alespoň takto vyhovuje, je to ve spodní části za co chytit aniž byste provedli omylem nějaký úkon.

GPS
Funguje v pořádku a nesetkal jsem se zatím s žádným výpadkem. Satelity Glonass jsem chytl.
Problém s Fixem bez zapnutých dat viz níže.

BLUETOOTH
Opět nemám co tomu vytknout. Bluetooth fungovalo tak jak se očekávalo.

4G LTE
LTE je přítomno a je možné jej využít u každé SIM.

Možná někdo řekne, že LTE nepotřebuje a že mu stačí rychlost 3G či H+. Ale mám jeden poznatek. Režim 4G LTE chytám ve městě (doma i v práci) takřka pořád bez změny na jiný režim. S telefonem nepodporující LTE bývám hodně často připojen na EDGE namísto 3G nebo se to hodně často přepíná.

DUAL SIM
Ano, obě SIM musí mít formát micro SIM a je možné je osadit nezávisle na SD kartě.

 
PROSTŘEDÍ - ANDROID 5.1.1 EMUI 3.1
Huawei zde používá svou nástavbu EMUI přibarvenou svými ikonkami a prostředím, kde všechny ikony aplikací najdete na hlavních plochách. Není zde tedy nabídka, která Vás odkáže do seznamu všech aplikací.


Rychlé nabídky funkcí lze samozřejmě provést po stažení horní části displeje, kde nejdete i oznamovací oblast. Přepínáte mezi sebou posunutím do stran nebo klepnutím na příslušnou pojmenovanou část. Podobně stylizovaná je i grafika vypnutí podržením tlačítka on/off.


Zámek obrazovky má možnost vysunutí tentokrát spodní části displeje, kde se nachází pár rychlých aplikací.


Prostředí je svižné bez nějakých záseků, je zde spousta nastavení.


 
Trochu obtěžující může být pro někoho, kdo hůře vidí i příliš malé a jemné písmo v některých popiskách nastavení. nepomůže tomu ani zvětšení písma.
Je tu ale i režim jednoduchý, ikony se zvětší, widgety zmizí.


Navigační tlačítka (zpět, domů, multitasking) jsou vestavěna v displeji a lze je i zrcadlově otočit nebo přidat tlačítko pro vysunutí horní oznamovací oblasti.


VÝKON A HARDWARE 
Myslím, že telefon nevybočuje z průměru vzhledem k pořizovací ceně telefonu. Je zde použit 4-jádrový procesor Qualcomm s "tabulkovým" taktem 1,1GHz (v systému ale ukazuje takt 1.26GHz) a grafikou Adreno 304 (456MHz), která se myslím nijak zásadně neliší (asi natáčení videa jen HD 720p) od cca. 2 roky starého Adrena 305 (400 nebo 456MHz).
Vnitřní paměť 8GB je k dostupná ve velikosti 4.35GB z toho systémově vestavěné aplikace toto ještě ponižují myslím k 3,5GB (už si to ale moc nepamatuji). Přesun aplikace na SD kartu je možný. Aplikaci musíte nejprve nainstalovat do vnitřního uložiště, pak až je možné přesunout na SD kartu (ne každou aplikaci lze přesunout).
Výsledek a parametry v ANTUTU (cca. 19000 bodů).

 
 
 
FOTOTAPARÁT
Zadní kamera je 8Mpix a fotí vcelku obstojně. Přední je 2Mpix, takže na nějaké super selfie to není. Video je v rozlišení 720p. Nastavení fotoaparátu je bohaté, je možné vypnout zvuk, nastavit probuzení fotoaparátu 2x klik na "snížení hlasitostí" nebo touto volbou rovnou automaticky pořídit i snímek. Jako spoušť fotoaparátu lze použít i tlačítka hlasitosti.

 


 

BATERIE 
Nemám žádný test. Ale tento telefon ničím nepřekvapí, ale ani neurazí a 2200mAh (Li-ion) je jako u jiných průměr. Vím, že největším žroutem je displej nebo GPS nebo i Hotspot Telefon můžete vybít po několika hodinách (odhad 6h) neustálého brouzdání a instalování aplikací či čtení knih nebo navigování přes GPS.
Při normální běžném používání pak vidím výdrž na 24-30h (zaplá data na LTE, WiFi, pár hovorů, pár SMS).
Ale pokud budete jen průměrně volat, SMSkovat a využití displeje na minimum, věřím že vydrží i přes 3dny. Přes noc nesebere takřka nic (do 3%).

Viz první obrázek níže, kde je telefon neustále zkoušen, výdrž tak 24h.
Druhý obrázek znázorňuje střídmé využití se zapnutými daty+wifi, hovory, viber, mp3..atd., předpokládaná výdrž přes 2 dny.

 

Šetřící režimy jsou dva.
1. Je možné nakonfigurovat rozsáhlou nabídku úspory energie.
2. Jde ale také přes rychlou nabídku zapnout režim Ultra baterie, kde na vás vyskočí černobíle prostředí v omezenými možnostmi jen volání, kontakty, zprávy.


OBSAH BALENÍ 
Je tu klasická nabíječka s USB kabelem, folie na display a manuály. Chybí sluchátka.

 
VERDIKT
Vzhledem k ceně jde o celkem zajímavě vybavené zařízení, které z funkčnosti postrádá ještě NFC, které mi tedy zatím neschází. Kupodivu až na malou vnitřní paměť nemám co bych telefonu vysloveně vytknul a za onu cenu opravdu doporučuji, hlavně těm, kteří nejsou nároční a chtějí laciný, dobře vybavený telefon známější značky. 

  • DUAL SIM + SD MICRO
  • RAM 2GB
  • 4G LTE
  • Display IPS HD 1280x720
  • CENA
 
  • Nemá NFC
  • Malá vnitřní paměť 8GB (volné cca. 3,5GB)
  • Nemá OTG (viz níže)
  • GPS (viz níže)


AKTUALIZOVÁNO

19.4.2016
  • Nepodařilo se mi dostat obraz telefonu na chytrou televizi přes aplikaci Wifi display tj. Miracast (v nastavení není o Miracast zmínka), tak to tento telefon nejspíše nepodporuje.
6.1.2016
  • Přidány snímky pořízené fotoaparátem
17.12.2015
  • GPS FIX - včera jsem ještě s aplikací GPS TEST vymazal GPS data, navigace včera fungovala už bezchybně. Dnes ráno proveden včerejší test bez dat a FIX přišel do 5vteřin. Včera tam musel být nějaký šotek. Testovat budu dál.
 


     
  • Vestavěný internetový prohlížeč nemá nebo jsem jí nenašel, funkci desktopu. Ano je tam funkce Plocha, ta ale jen velice málo změní strukturu stránky je to ale podle mě pořád prohlížení v mobilním zobrazení. Taktéž pokud si prohlížíte stránku úplně dole a chcete přepnout záložku, nebo vytvořit novou nebo jen zadat adresu, musíte až úplně nahoru, kde se tato políčka vysunou.
Firefox
 

  • OTG neboli možnost přes USB připojit flashdisk nebo myš. Bohužel tento telefon asi toto nemá.
16.12.2015
  • GPS FIX bez zapnutých dat se nespojil ani po 15min, to je docela chyba. Při druhé dopolední zkoušce to bylo stejné, jen jsem pak během cesty spustil data, spojení bylo do 10-20vteřin. Pak už jsem bez dat FIXu bezproblému dosáhl, i když jsem byl zase mimo dosah GPS.



34 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Takhle skvělou recenzi jsem dlouho nevíděla. Telefon mám objednaný k Vánocům a strašně dlouho jsem hledala takovouto recenzi. Nejvíce se mi líbí text proložený obrázky, protože jsem nikde nenašla, jak ten OS vypadá. A zpracování informací rozumím i já, jakožto slečna. Takže děkuji!

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Diky za chvalu!

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
mohl bych se zeptat, jak jste poprvé nabíjel tento telefon? Je lepší ho při rozbalení neprjve nabít na 100% a poté začítpoužívat? Nebo naopak po rozbalení ho vybít a pak nabít na 100%?
Děkuji

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Dobry den. Popravde, nemam zjisteno co je lepsi, ja mel 50% a nechal vybit na 10% a pak nabijel na 100% a pak asi tak 2x 10-100%. Ale jak rikam, je to jen muj neznaly postup.

Anonymní řekl(a)...

Pěkně napsané.
Nevíte jak je to s OTG, opravdu nejde ?
Nechápu proč někteří obchodníci uvádějí stereo reproduktory dokonce s nějakým vylepšením zvuku, můj model SCL-L01 hraje pouze z levého otvoru.
Za minus také považuji rozebrání telefonu pokud chcete vložit microsd.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, recenze se mi líbila.
Telefon vám všem zatím funguje stabilně?
Vzhledem k tomu, že jsou ovládací prvky součástí displeje - jak na to, když aplikace na displeji zamrzne? U mého zatím současného ale brzo bývalého bylo hardwarové tlačítko domů...
U OTG prostě zkus připojit flešku ( máš-li přechodku ) a uvidíš co to udělá.

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Dobrý den.
1.OTG opravdu nejde. Mám model SCL-L21.
2.Reproduktor je opravdu jeden a vlevo, tak jak je popsáno v recenzi.
3.K zamrznutí zatím nedošlo, a podobně jsem to měl řešené i na starší Sony Xperia, jinak bych musel použít zapínací tlačítko na návrat přes zamykací obrazovku nebo jej nouzově vypnout.
4.SD karta je již u většiny telefonů takto řešená a raději se spokojím s tímto řešením než novější 8-jádrové telefony, které tuto SD kartu dokonce nechávají na výběr spolu s pozicí SIM2, kde je potřeba použít ještě špičatý klíč, což bych teprve považoval za podstatné mínus.
5.Telefon zatím funguje bez problémů. GPS také zatím bez dalších problémů. Navigace bez výpadku zkoušena 25min i bez dat.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
určitě mají obě verze SS i DS jen jeden reproduktor dole? Protože i na stránkách výrobce mají napsané že má dva viz. http://consumer.huawei.com/cz/mobile-phones/features/y6-cz.htm

Anonymní řekl(a)...

Jdou skrýt nepouživané ikonky jako u Samsungu?

Anonymní řekl(a)...

Skvělá recenze, moc děkuji, udělala mi jasno v tom, jaký mobil chci.

Specialista (Haaski) řekl(a)...

pro anonym:
add1. Bohužel, doporučil bych kontaktovat výrobce (http://consumer.huawei.com/cz/support/faqs/index.htm), osobně si myslím, že tam mají chybu a reproduktor je jen jeden u obou variant (Single i Dual SIM).
add2. Bohužel si myslím, že nejde.
add3. Díky, tohle potěší.

Anonymní řekl(a)...

Moc chci poděkovat za tuto recenzi,díky které jsem mobil zakoupil.Sice mám mobil od operátora,takže pouze 1Gb ram,ale i tak je telefon velice svižný a neseká se.Za tu cenu se tato koupě opravdu vyplatila.Takže ještě jednou díky Jarda

Anonymní řekl(a)...

I pro mě byla recenze stěžejní pro koupi... už ho mám v dual :) Díky

Jazzie řekl(a)...

Díky za recenzi, ale, chci se zeptat, co znamená "fotí celkem obstojně"??
Přiznám se, že jsem ještě neviděl recenzi mobilního telefonu, ve které by nebyly fotografie
(a video) pořízené testovaným telefonem.
Můžete přidat pár fotografií, aby bylo vidět, jak telefon fotí?
díky za ochotu

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Předem bych chtěl upozornit, že toto není plnohodnotná recenze známá z velkých webů. Jde jen o lehké seznámení s přístrojem a máte pravdu, slovní hodnocení kvality fotek či videa je trochu nešťastné a alespoň pár fotografií jsem přiložit mohl ...a už jsem tak i učinil.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, chci se zeptat jak vám funguje prohlížeč Chrome. Na mém Y6 s 1gb RAM a 32gb microsd Samsung ať přes LTE nebo WiFi se stránky při listování sekají a nedá se to skoro používat, Opera funguje bez chyb. Zkoušel jsem odinstalovat, aktualizace, nepomohlo.
Používám i tablet se stejnými tech.parametry jako Y6 ale android 4.4.4 a tam jde Chrome v pohodě. Čím to ?
Jinak telefon mám přes měsíc a žádný jiný problém jsem s ním doteď neměl, LTE super, pár náročnějších her nešlo, při neblbnutí výdrž 3-4 dny, foto odpovídá ceně přístroje. M

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Ahoj. Chrome mám v základu deaktivován a používám Firefox. Nicméně jsem jej aktivoval, zaktualizoval. Zkoušel jsem můj Blog i seznam.cz včetně jeho odkazů a v posouvání stránky nevidím problém.
Mám ale 2GB RAM variantu, tudíž nevím, jestli není problém přímo u 1GB varianty.
Budeš muset požádat někoho s tímto modelem.

Anonymní řekl(a)...

Problém s Chrome vyřešen, pomohlo v Nastavení/spravovat aplikace/Chrome povolit Vykreslování pomocí GPU.M

ghb řekl(a)...

Ahoj. Tento mobil jsem pořídil své drahé polovičce k Vánocům. "Vyhrál" v širokém výběru telefonů. Akorát mě tedy dost zarazily pořízené fotky během šera, ty jsou opravdu HNUSNÉ (a to i při nasvícení diodou). Máte to taky? Dá se s tím něco dělat? Dále se chci zeptat, zda je normální, když si přidám ke kontaktu fotku nebo obrázek, zobrazuje se vám jen v malém kroužku? Nejde to nějak roztáhnout přes celý display? Díky za rady a tipy ;-)

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Ahoj. Přímo v recenzi je fotka hračky, která je focena v tmavé místnosti s lampičkou a s použitým led bleskem. Bohužel nemohu vysloveně posoudit, co znamená hnusná fotka. I ve tmě je fotka relativně ok. Osobně jsem s foťákem spokojen.
Velikost fotky zobrazené při volání se podle mě bohužel měnit nedá.

ghb řekl(a)...

Koukám na tu fotku a musím říct, že ta je oproti těm mým fakt pěkná. Fotky co jsem fotil já za šera, jsou opravdu nic moc. Takové rozmazané, hrozně šumu. A to jsem zkoušel fotit přes různá nastavení v telefonu.
Jinak škoda, že se nedá změnit velikost obrázku u zobrazujícího se kontaktu :(

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Zkontrolujte sklíčko na čočce foťáku. Může být zašpiněné nebo možná poškrábané.
Jak to fotí ve dne?

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den. Rovnako i ja dakujem za recenziu daného telefonu. Mal som uz predtým mobil Huawei s ktorym som bol velmi spokojny, rozumej pomer vykon/cena. Presedlal som na ine, ale nemal som asi stastny vyber, takze sa chcem vratit naspat k znacke Huawei a tento model sa mi velmi paci a ponuka vela za malo penazi :o) zvlast veria dual sim s 2GB RAM. Rozhodnuty teda som, ale otazka priamo na Vas ako na majitela daného typu mobilu. Ako je na tom telefon s kvalitou hovoru? Jednak kvalitou zvuku v telefone ale i kvalitou a silou prenosu na druhej strane linky. Povodny Huawei mal kvalitny, cisty, silny zvuk v sluchatku a taktiez identicky ma pocula druha strana. Posledne telefony iných znaciek co som mal, sa tejto urovni len priblizovali, takze preto ten zaujem o danu skutocnost. Dakujem pekne :o)

Anonymní řekl(a)...

Chtěl jsem se prosím zeptat jelikož na GPS mě dost záleží: problémy s FIXem se už neopakovaly? Děkuji.

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Kvalita hovoru ve sluchátku je na dobré úrovni. Hlasitost je víc než dostačující. Hlasitý reproduktor by mohl být hlasitější.

S GPS je to jak kdy. Ale já jí teď přes zimu moc často nepoužívám. Stalo se mi to asi 3x. Se zapnutými mobilními daty se tento problém asi neprojeví.

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Jdou skrýt nepouživané ikonky jako u Samsungu?

Ano jde to. Na ploše provedete gesto zoom pro přiblížení (dvěma prsty) a vyberete si aplikace pro skrytí.

Unknown řekl(a)...

Ahoj,
mám dilema, chci si koupit Huawei, ale nevím jaký by byl pro mě lepší. Uvažuji mezu HUA Y6 Dual Sim a HUA P8 lite (obojí v bílé, ale to není podstatné). Upozorňuji, že hodlám využívat jen JEDNU SIM, takže mi nevadí u P8 volba mezi SD kartou a druhou SIM a u Y6 mi jde hlavně o RAMky.

Y6 Dual Sim:
++ cena (2 800,- u mého operátora)
+ vyměnitelná baterie
+ když ho rozbiju, nebudu nad ním za tu cenu tolik litovat

- procesor
- foťák (8 Mpx)
- menší interní paměť (8GB)
- nemá tvrzené sklo

P8 lite:
+ lepší procesor
+ lepší foťák (13 Mpx)
+ lepší interní paměť (16Gb)
+ tvrzené sklo

-- cena (5 500,-)
- těžko vyměnitelná baterie
- když ho rozbiju, bude mě to dost mrzet

Co mají stejné a pro mě podstatné:
LTE
2 GB RAM
2 200mAh baterie

Na co bych to využíval: internet, aplikace typu messsenger, twitter, disk, callendar, foreca, geocaching, mapy a pár dalších apek k podnikání.

U Y6 mě nejvíc motivuje cena, za kterou si budu moct dovolit dokoupit krycí sklo, obal a handsfree a pořád budu na poloviční ceně za P8. U té P8 mě zase motivuje vzhled, procesor a interní paměť. Otázkou je, jak je to s kvalitou a jestli si radši nepřiplatit, než to pak po 2 letech vyhazovat...

Díky moc za názor.

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Ahoj, pokud nejsi náročný, jako že nejspíše ne, postačí ti Y6 DUAL (DUAL SIM má 2GB, 1SIM má 1GB). Kvalita zpracování je na dobré úrovni, ale je jasné, že se šetřit u levného přístroje muselo, ale není to tak zlé.
Naopak, né, že by P8 lite byl špatný, ale už je na trhu skoro rok, a výrobce jeho podporu nebude držet věčně.
Podpora telefonů v průměru končí po 2-3 letech (pokud to není vysloveně oblast vlajkových lodí) a člověk chce mít zase něco technologicky i softwarově aktuální a tak koupí zase něco novějšího. Zase na druhou stranu kdo ví, zda Y6 bude někdy vůbec aktualizován třeba na android 6.
Vlastně k tvému srovnání nic nemám a je vidět, že klady a zápory telefonů znáš. Doporučuji na oba telefony kouknout a osahat si je u operátora nebo v obchodě.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý deň, chcem poprosiť autora recenzie o uverejnenie detailnejšej fotky výrobného štítku na krabičke balenia , na ktorom predpokladám sa moze nachádzať part.no. Ďakujem. S pozdravom Martin

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Dobrý den. Nezlobte se, ale tyto informace nezveřejním, nevidím v tom rozumný důvod.

Unknown řekl(a)...

Mam Huawei y6. nahraju do kontaktu fotku,která se mi v zapeti objeví, ale pak kdyz tomu dotycnemu volam nebo on me fotka se nezobrazuje, poradi mi nekdo jak to udela aby to tak bylo?

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Stává se to při duplicitě kontaktu v adresáři. Čili zkontrolovat, zda číslo není v adresáři kontaktů vícekrát.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý večer, na základě vaší recenze jsem si tu přečetla vlastně všechno, je skvělá. Teď vás prosím o radu. Dostala jsem k vánocům malou "flešku" s možností připojení k telefonu i samozřejmě k pc. Když jsem ji připojila do telefonu, nikde se mi nezobrazuje, nevím, jak na to. Děkuji za radu. Iva

Specialista (Haaski) řekl(a)...

Dobrý večer, musím Vás zklamat. Tato funkce číst usb flashku v telefonu se nazývá OTG. Je mi líto, i já jsem tuto základní funkci předpokládal, ale tento telefon ji bohužel nepodporuje. S pozdravem Hovorka